Mariana Ortega Rayo är flamencodansös och koreograf och har dansat sedan 1987. Sin huvudsakliga utbildning har hon fått på den välrenomerade flamencoakademien "Amor de Dios" i Madrid, där hon dansat för bl a "La Tati", Rafaela Carrasco och Manuel Reyes. Dessutom har hon vidareutbildat sig i Granada och Cadiz för olika framstående dansare.

Mariana har sina rötter i Andalusien där flamencon har sitt ursprung och har sedan barnsben varit i kontakt med flamencon bl a genom hennes far Jesus Ortega; konstnär och flamencosångare som under flera år även medverkade i hennes grupp.

1993 bildade hon gruppen Mariana Ortega Cuadro Flamenco tillsammans med gitarristen Patric Brymell med vilken hon ständigt arbetar med. Gruppen har uppträtt på otaliga festivaler, teatrar och dansscener över hela Skandinavien och blivit hyllade av såväl massmedia som publik. De har vid flera tillfällen medverkat i TV och radio och dessutom uppmärksammats i dokumentärfilmen "Flamenco - dans på liv och död"; en film av fotografen Hans Jonsson.

Vid sidan om sina scenframträdanden ägnar sig Mariana Ortega Rayo åt att undervisa och koreografera. Hon har hållit en mängd kurser och workshops i flamenco och undervisat på bl. a. Musikhögskolan och Teaterhögskolan i Malmö. Hon har även koreograferat danser till olika teatrar i södra Sverige. Mariana har också varit gästdansare i andra kompanier i Sverige och Danmark.


Presscitat:

"Tekniken är briljant och upplevelsen visuellt bländande." (Sydsvenska Dagbladet)

"Ortega har allt man kan önska av flamenconerv" (Sydsvenska Dagbladet)

"Flamenco som får tid och rum att försvinna" (Sydsvenska Dagbladet)

"Den konstnärligt överlägsna flamenco dansösen Mariana Ortega är en av de skickligaste Sverige äger. Publiken var överförtjust, för att inte säga exalterad." (Ystad Allehanda)

"Halsmusklerna är spända, ögonbrynen rynkade och händerna fladdrar likt fjärilar. Och när Mariana Ortega smäller foten i golvet, sätter fart på kjolen och svänger runt till ljudet av taktfast klappande och vibrerande gitarrer-då kan man inte värja sig. Man får Flamenco-frossa." (iDAG)

”…fejende flot flamenco med liv og sjæl på et højt kunstnerisk niveau." (Jyllands-Posten)

 

Under KonstruktionUnder KonstruktionUnder Konstruktion